center>    
Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop   
Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips   
M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop


De nieuwe website staat online! Je vindt de nieuwe website hier: raymsfotosite.nl.


foto van jane,met uitleg van de fotobewerkingen
Portretfoto "extreem bewerkt", met uitleg over de fotobewerkingen die gedaan zijn.

Het bewerken van een Portretfoto:


Dit is een foto van Jane, genomen op een extreem koude dag,waardoor de huid een behoorlijke klap gehad had (rood uitgeslagen huid,schraal e.d). Dit ziet er natuurlijk niet echt mooi uit, vandaar dat ik deze foto eens flink door de digitale doka gehaald heb,veel meer dan ik eigenlijk normaal met mijn foto`s doe. Daardoor kan ik nu wel goed laten zien en uitleggen wat ik met de foto gedaan heb, en wat er mogelijk is bij portretten. Er altijd mensen die dit veel beter kunnen dan ik, de foto is bedoeld om de mogelijkheden uit te leggen. Deze uitleg doe ik in dit geval a.d.h.v Photoshop , maar is ook in andere fotobewerkingsprogramma`s op een net even andere manier ongetwijfeld goed uit te voeren.
Deze foto is genomen met de Canon F2.8 105mm macrolens,in raw en vanaf statief, want een goed begin is het halve werk natuurlijk. Zoals je gelijk al ziet zijn macrolensen dus ook zeer geschikt om portretten mee te maken, maar dat terzijde.
Waar begin je mee?

Maak altijd eerst een copie van je originele foto, zodat je niet met het origineel werkt, maar met een copie ervan. Daarna ga je de foto verkleinen naar het formaat dat je wilt (zie het stukje over foto``s verkleinen). Wil je de foto niet verkleinen, dan kun je dit uiteraard overslaan.

Eerst heb ik het histogram geoptimaliseerd, daar komt nog wel een uitleg over, maar voor nu kun je even   hier   kijken.
Het histogram is een hulpmiddel bij het verkrijgen van een juiste belichting/kleur, schuif de driehoekjes maar eens naar het begin van "de bergen", simpel gezegd (liefst per kleur doen). Ik heb de foto daarna omgezet naar een duotoon met   Phototoner   en de kleur wat opgeschroefd, zodat ik een wat meer bruinere tint kreeg. Als je verder niets doet, heb je vaak een erg "grijze en grauwe" foto, we moeten dus met ook even met het "contrast" aan de slag. Als je de hele foto meer of minder contrast geeft,worden de witte delen spierwit en lopen de zwarte delen zoals de ogen bijvoorbeeld helemaal dicht, en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Je kunt wellicht dus beter met selecties werken (en dan het liefst in een laag). Om selecties te maken klik je op de lasso-tool. Wat belangrijk is om geleidelijke overgangen te krijgen,is dat je de "feather" (doezelaar) op een wat hogere waarde zet, bijvoorbeeld 5 voor gelijkdelijke overgangen. Nu ruwweg selecteren, maar zonder de witste delen en zonder de donkerste delen uit je foto! Liefst zet je dit even in een nieuwe laag (edit/copy,edit/paste vind ik zelf erg makkelijk),maar er zijn legio meer mogelijkheden dit te doen. Nu ga je naar aanpassen/contrast, en gaan we het contrast opschroeven. Als je je histogram al goed hebt staan, hoef je hier maar minimaal te corrigeren. Contrast verhogen gaat vaak ten koste van de kwaliteit, dus gebruik het met mate. Let op dat je de foto op 100% bekijkt, en dat je geen duidelijke overgangen ziet. Als het goed is is het "grijze" uit je foto verdwenen. Ben je nog niet tevreden,kun je dit proces herhalen, eventueel met een andere selectie. Je kunt alle bewerkte lagen open laten staan,maar als je daar weinig kaas van gegegeten hebt,kun je er ook weer 1 laag van maken (laag/laag samenvoegen) en van daaruit weer verder gaan. Je kunt nu alleen je aanpassing niet meer aanpassen door simpelweg een laag met aanpassingen te verwijderen.

Daarna gaan we kijken naar de "oneffenheden" in de huid. (pukkels/rimpels e.d) Ben je bekend met het "pleistertje" in het linkermenu, echt een heel handig tooltje om de huid te optimaliseren. Selecteer het pleistertje en pak een stuk uit je foto wat er netjes uitziet (druk op alt en op je foto). Je kunt bij dit tooltje nog diverse dingen aanpassen zoals bijvoorbeeld de hardheid. Als je nu op de oneffenheden zoals pukkeltjes klikt, zie je dat die verdwijnen. Het pleistertje is er speciaal voor dit soort dingen, dus gebruik niet de cloon-tool, die gebruik je niet voor huid-aanpassingen! We zouden daarna de foto kunnen gaan verscherpen, maar wat ook helemaal in is,is om de huid te verzachten ( glad maken), vooral in Amerika is dit helemaal hot, dit heb ik bij deze foto dus ook gedaan. We gaan wederom werken met de lasso-tool en selecties. We selecteren de huid weer met de lassotool (gebruik een hogere "feather" van bijvoorbeeld 5-7),en zetten dit liefst weer in een nieuwe laag.( je kunt ook steeds een deel van het gezicht doen). Als je een gedeelte geselecteerd hebt, ga je naar filters, en dan naar blur/gaussian blur (gaussiaans vervagen). Met een lage waarde, bijvoorbeeld van 2,5 zie je de huid helemaal mooi en glad worden. (gaaf he?) Doe dit nauwkeurig en je hebt een soort "glamourfoto". Zorg wel dat je de details laat zitten ( huidplooien e.d), je kunt eventueel het gummetje in het linkermenu gebruiken om een vervaagd stuk weer weg te halen. Ik moet er wel bij vermelden dat ik inmiddels zelf een andere manier gebruik, die ik later nog wel eens uit zal proberen te leggen, maar voor nu is dit een aardig begin.

Dan het verscherpen van je foto...
Veel mensen verscherpen hun hele foto, waardoor achtergronden die je niet scherper wilt hebben niet netjes worden, en daar ook vaak ruis in komt. We gaan dus ook bij het verscherpen werken met de lasso-tool. We verscherpen enkelt de onderwepren die we scherp willen hebben! Dus weer de lasso-tool, selecteren, en eventueel in een nieuwe laag plaatsen. Je kunt de Feather lager houden, mits je de randen van je onderwerp niet mee selecteerd, anders zie je in je foto terug dat deze verscherpt is. Je kunt je foto ook in delen verscherpen. Gebruik altijd Unsharp Mask (kortweg USM), en nooit verscherpen of meer verscherpen. Kijk bij het verscherpen je foto op 100%. Ikzelf gebruik ook geen USM, maar een eigen tooltje (plugin) wat ik op mijn eigen manier gebruik.

Vervagen van de achtergrond:
Bij deze foto heb ik niets gedaan aan de achtergrond, maar soms is die storend of bevat deze toch wat ruis. Gebruik liefst geen "Neat Image", je krijgt hier plastic foto`s van (ik ben allergisch voor het programma). Er zijn ook andere mogelijkheden die vaak net zo goed werken. Pak je lasso-tool weer, en zet de "feather" op een wat hogere waarde, bijvoorbeeld ergens tussen de 7 en de 10 ( ook afhankelijk van de gote van je foto natuurlijk) Selecteer ruwweg je achtergrond, dus ruwweg langs je onderwerp heen en zoom desnoods in, en plaatst dit in een laag of als je niet weet hoe, kun je dit laten voor wat het is. Ga naar filters/vervagen/gaussiaans vervagen ,en kies een waarde zodat de achtergrond mooi vervaagd wordt en er mooi natuurlijk uit blijft zien (stand van bijvoorbeeld 4, kijk even op 100%). Maak er 1 laag van indien je met lagen gewerkt hebt, en voila!.

Natuurlijk zijn er legio meer dingen die je kunt doen: uitsnijden,doordrukken,tegenhouden,kleurbalans aanpassen,selectieve kleuren,perspectief veranderen,horizon rechtzetten enz. Belangrijk is dat je eigen manier en volgorde van bewerken ziet te ontdekken, en dat de foto`s herkenbaar van jou zijn. Als laatste: een slechte foto kun je bewerken tot je een ons weegt maar die zal nooit goed worden, je foto moet dus in de basis al in orde zijn en scherp. Bedenk dat dit maar een heel klein gedeelte is ,en dat je iedere foto anders bewerkt. Bij iedere foto is het weer anders, je doet een extra bewerking,laat andere weer weg enz.

Belangrijkste is dus dat je veel met selecties werkt, unsharp mask gebruikt, en het histogram optimaliseerd. Voordeel van lagen is dat als een bewerking die je gedaan hebt niet bevalt, je deze laag (en dus bewerking) gewoon weer kunt verwijderen! Er zijn trouwens veel dingen die ook anders kunnen dan hierboven beschreven staat....! Nogmaals: Werk nooit met je originele bestand! Open je originele foto en copieer deze! (bijvoorbeeld door de gehele foto als laag te dupliceren) en sluit daarna je originele foto! Sla je foto daarna op naar de map van je keuze en wellicht met een andere naam!

Veel van bovenstaande bewerkingen, zoals het verscherpen d.m.v selecties,het vervagen, histogram optimaliseren enz, gaan voor bijna alle foto`s op. Als je in raw werkt, kun je eigenlijk niet zonder nabewerking, de foto wordt namelijk niet verscherpt door je camera, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je foto`s helemaal niet te bewerken...

Ga naar Top