center>    
Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop   
Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips   
M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop


De nieuwe website staat online! Je vindt de nieuwe website hier: raymsfotosite.nl.


Uitleg Manueel fotograferen:

Let op, deze uitleg is bedoeld voor spiegelreflex camera`s.
Manueel fotograferen, de M-stand:

Met je camera in de manuele stand (M-stand) heb je meer invloed op je foto`s:
- Je kunt het diafragma, de scherptediepte zelf regelen.
- Je kunt de bijbehorende sluitertijd zelf instellen.
- Je kunt je isowaarde zelf instellen.

De M-stand is voor het maken van alle foto`s geschikt, maar eigenlijk niet voor bewegende onderwerpen.
Het is veel makkelijker dan je denkt om manueel te fotograferen, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Denk alvast even na welke iso waarde je gebruiken gaat, als het kan gaan we uiteraard voor de laagst mogelijke iso waarde. Voor het gemak kiezen we bij dit voorbeeld dus een iso-waarde van 100.

Nu gaan we een geschikt Diafragma kiezen, je moet dus wel weten wat een diafragma doet. Met het diafragma regel je wat je scherp wilt hebben op een foto, en wat niet, in het kort gezegd. Bij een Landschaps foto wil je dat er zoveel mogelijk detail te zien is, je wilt zoveel mogelijk scherp hebben dus van de voorgrond tot aan de achtergrond! In dat geval kies je dan voor een klein diafragma, ofwel een Hoog F-nummer. Wil je de persoon čn de achtergrond scherp hebben, ook dan kies je voor een hoog F-nummer. Je kunt hierbij denken aan een F-waarde van F6.3 tot F14 bijvoorbeeld, maar zelfs een F20 is geen uizondering. Hoe groter de F-waarde die je kiest, hoe meer scherp er is op je foto, maar, je hebt wel een langere sluitertijd.

Heb je bijvoobeeld een persoon, en je wilt dat die scherp op de foto is, maar wel een vage achtergrond, dan kies je dus een laag F-nummer. Vaak is het een beetje de balans vinden tussen scherptediepte, maar wel zo dat alles wat je scherp wilde hebben nog wel in het scherptegebied ligt. Op je camera zie je de EV-meter terug als je door je zoeker kijkt. Door, aan je wieltje te draaien, kun je zorgen dat de belichting klopt. Wat betreft sluitertijden, zijn er wel een soort van richtlijnen.( Met 100mm moet je minimaal 1/100s hebben, met 300mm minimaal 1/300s enz), puur als richtlijn! Als je niet weet welke knoppen je moet gebruiken om in de manuele stand het Diafragma en de Sluitertijd te veranderen, moet je dit even in je handleiding nakijken!

De foto nemen:

We gaan als voorbeeld een landschap fotograferen:

- Stel je gewenste iso-waarde in (liefst iso100)
- Heb je een statief, gebruik deze dan als dit een optie is!
- Zet je camera in de M-stand
- Stel je Diafragma in, bijvoorbeeld F16, scherp van voor tot achteren.

- Druk je ontspanknop half in en draai aan je wieltje, tot je belichting op 0 staat als je door je zoeker kijkt. Nu heb je de juiste sluitertijd te pakken. (tenzij je iets wilt over of onder belichten).

Door dit gewoon veel te doen, ga je leren wanneer je welk diafragma kiest en vooral ook hoe je camera werkt! Manueel fotograferen is niets meer dan weten wat Diafragma, Sluitertijd en iso-waarde s amen doen. Je hebt net wat meer controle over het uiteindelijke beeld, dan in iedere andere stand. En ja, het kan ook sneller fout gaan, maar aldoende leert men!

Ga naar Top