Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop    Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Foto Bewerken Photoshop   
Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips    M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop

Uitleg HDR maken in Photomatix (of een ander Programma ):

HDR is helemaal in, maar hoe maak je nu een mooie HDR-foto? HDR werkt met verschillende belichtingen, en je voegt die dan samen zodat je mooie hooglichten en mooie schaduwen hebt. Minimaal heb je 1 onderbelichte , 1 gewoon belichte en 1 overbelichte foto nodig (maar meer mag ook). Neem je 3 foto`s, dan zou je die kunnen nemen met de bracketing-functie van je camera (AEB in je menu). Verder gebruiken we geen jpegs! maar Tiffs foto`s!(eventueel RAW foto`s) Lastig?..nee hoor, we zetten de camera op de RAW-stand en nemen de foto`s in RAW. We gebruiken RAW of Tiff foto`s omdat we foto`s willen gebruiken met zoveel mogelijk informatie erin. Heel belangrijk is dat je je foto`s zoveel mogelijk neemt op iso 100 omdat we anders straks veel te veel ruis krijgen! Er zijn uitzonderingen,plekken met heel veel contrast waarbij je met iso100 niet uitkomt. Bijvoorbeeld een donkere sloot met felle lichten ernaast. Eigenlijk is het niet de bedoeling on de raw foto`s zo in photomatix te "knikkeren". Beter open je je foto`s eerst alle 3 in photoshop ( kopieer je 3 ( of meer foto`s) en plak ze op het photoshop icoontje op je bureablad, nu opent photoshop al je foto`s in de raw converter. Die sla je bijvoorbeeld op als Tiffs, en DIE open je dan in photoshop! Lees anders het stukje even over raw opnames bewerken, wat ook bij de fotografie tips staat! Je ziet bijvoorbeeld dat bij de voorbeelden hierboven, mijn "normale belichting" eigenlijk wat te donker is namelijk. Dus eerst even door de raw converter, en even optimaliseren! Nog even aanvullend: zorg liefst dat je vanuit -2.0 en +2 start in je camera, en zorg dat je lichtste foto ook echt lekker licht is. Je voorkomt hiermee straks een hoop ruis in je foto! (donker oplichten geeft nml een hoop ruis) Oke dan, we beginnen dus met 3 "Tiffs" :

Onderbelichte (Raw) foto Normaal Belichte (Raw) foto Overbelichte (Raw) foto
Uiteraard heb je een extra programma nodig zoals bijvoorbeeld Photomatix , hier zou je een trail-versie kunnen downloaden. Ook zijn er andere gratis hdr-programma`s zoals bijvoorbeeld Hier


We openen nu Photomatix, en gaan naar LOAD BRACKETED PHOTOS, browse, zoeken onze foto`s (meerdere foto`s selecteren doe je met de shift toets) op, en klikken op OK.


Dan krijgen we het volgende schermpje, en hier moet je even goed opletten! ALIGN SOURCE IMAGES : Dit aanvinken als je er niet zeker van bent dat je foto`s allemaal recht t.o.v elkaar zijn ( zowiezo aanvinken kan geen kwaad!) REMOVE GHOSTS : Als je bewegende dingen als personen in je foto hebt staan die je er niet in wilt hebben, kun je deze functie aanvinken. REDUCE NOISE Heb ik altijd aan staan, maar alleen op "underexposed images". REDUCE CHROMATIC ABBERATIONS: Als je paarse,blauwe of rode randjes om je onderwerpen hebt. ( meestal als je een kwalitatief mindere lens gebruikt). Verder kun je de witbalans nog veranderen of een andere kleurtemperatuur ingeven ( alleen bij direct raw foto`s ingeven. Wij willen dit NIET, omdat we dit al in de raw converter hebben gedaan! Bij tiffs krijg je dit dus dan ook niet en blijft photomatix daar vanaf!). BELANGRIJK : Als je niet in ADOBE RGB schiet: pas dan het vakje aan naar sRGB!!! Heel belangrijk anders ziet je hdr er straks niet uit!!! Heb je dit allemaal gedaan klik dan op OK


Ok...dit begint er op te lijken!! Je ziet nu je foto, een hoop schuifjes, en onderaan een filmstrip met verschillende versies van je foto

Filmstrip: Klik op de 1e afbeelding. Dit is de mooiste versie (vind ik) tenzij je een andere versie verkiest? Blijf vooral bij alle veranderingen naar het resultaat kijken!!!
Histogram: Hou dit geopend, en kijk als je je aanpassingen gedaan hebt, of deze er goed uitziet!
Strenght: Ok, het menu links. De Strenght regelt de hoeveelheid/kracht van je hdr. Standaard is 70, ik zet hem meestal op 75-100%!, maar bij deze foto op 80.
Color Saturation: Ik hou veel van kleur..De standaardwaarde is 46. Ik doe liever meer saturatie in photoshop toevoegen, maar dat is natuurlijk een keuze!
Lunminosity: Niets anders als donkerder of lichter maken. Kijk naar je foto of je hem lichter of donkerder wilt, en blijf ook kijken naar het histogram!
Details Contrast: Zet deze slider meer naar rechts voor meer details en contrast in je hele foto. Ik schuif m ietsje naar rechts, maar meestal blijf ik hier in photomatix vanaf.
Lightning Adjustment: Schuif deze meer naar rechts voor een natuurlijkere "look". Ik doe dit meestal niet maar de keuze is aan jou.
Reducing Highlight: Deze optie zorgt voor minder contrast in je hooglichten ( de lichte delen in je foto), gebruik het zelden,maar bij een heel vervelende lucht met veel ruis erin, wil het nog wel eens helpen.
White point en Black point: Zorgen (ook) voor het contrast van je donkere en lichte delen in je foto. Blijf goed naar je foto kijken als je hiermee gaat schuiven! Ik gebruik meestal alleen de Black point regelaar als ik hem al gebruik,ik doe dit liever in photoshop.
Gamma: Het aanpassen van de middentonen. Blijf goed kijken naar je foto.
Temperature: Dit past de kleurtemperatuur van je foto aan. Ik zou hier niet teveel mee doen!
Optionele Mogelijkheden

Micro-Smoothing: Dit heeft het effect van een ruisonderdrukker. gebruik het met mate!
Saturation Schadows en Highlights: Geef de schaduwen en hooglichten meer of minder kleur.
Schadow Smoothness en Clipping: Bewerk de donkere delen van je foto. Ik gebruik het nooit!

Klaar met de Schuifjes? Alles naar je zin? Klik dan op Process!!


Zie hier..het uiteindelijke resultaat! Best mooi geworden, toch? Je kunt nu naar File,save as en de foto vervolgens opslaan als jpeg of als tiff.
Toch open ik deze foto vaak nog in photoshop. Ik kijk of de foto genoeg contrast heeft! ( heel belangrijk want veel mensen geven hun hdr te weinig contrast waardoor deze alsnog slap, onnatuurlijk en niet mooi overkomt!!)
En ik ga de foto verkleinen ( indien nodig), en natuurlijk nog even verscherpen!!!


Ok..Dit is mijn uiteindelijke resultaat.Ik heb de foto alleen nog verkleind in photoshop en verscherpt. Maar je kunt je natuurlijk voorstellen dat als je last hebt van sensorvlekken, je deze ook nog even weg moet clonen. o ja, ik heb in photoshop wel even het kleurprofiel naar srgb gezet, omdat ik deze foto natuurlijk op het web ga gebruiken!!(photoshop:aanpassen/omzetten naar profiel/workin rgb: srgb IEC61966-2.1).
Wat betreft hdr fotografie zijn er een paar belangrijke zaken waar je op moet letten: Bij het nemen van de foto`s je statief stevig vastzetten, en je hebt eigenlijk een draadontspanner of afstandsbediening nodig. Je camera op Raw zetten, en altijd op iso 100 of lager indien dat kan!Er zijn uitzonderingen: Een donkere sloot met felle lichten laat in de avond. Soms ben je dan genoodzaakt om een hogere iso-waarde te kiezen, om overal details te krijgen ( in de donker delen en in de lichte delen). Maar in principe: Daar waar het kan, een zo laag mogelijke iso waarde kiezen. In je camera onder AEB vind je de bracketing-functie van je camera, die kan je instellen met 2 stops verschil of 1 stop verschil en alles daar tussenin. Je kunt ook zelf losse foto`s (op de A(v) of M-stand) nemen bijvoorbeeld van +2, +1, 0, -1 en -2 om nog meer dynamiek en details in je hdr`s te krijgen. Zorg dat je genoeg dynamisch bereik krijgt. Neem je 3 foto`s ga dan voor -2.0 en +2. Zorg vooral dat je lichtste versie ook echt licht is, dit voorkomt onnodig ruis in je foto! Kijk bij het maken van de hdr naar de witte gedeelten in je foto`s, onderdruk ze ook niet teveel, dat oogt onnatuurlijk en niet mooi. Bedenk dat je daarna nog niet klaar bent, vaak heeft de foto nog wat extra contrast nodig, of de foto lekker wat doordrukken. Kijk naar kleuren die er "overdone" uitzien, zoals bijvoorbeeld gras, en probeer die met saturatie (minnen) wat natuurlijker te maken. Een hdr kan extreem zijn, maar ook heel natuurlijk ogen, dat ligt aan de instellingen bij het tonemappen, dus ga eens lekker hiermee experimenteren. Misschien ten overvloedde, je kunt ook handmatig een hdr maken, de diafragma`s moeten gelijk zijn, maar je kunt dus ook manueel zorgen voor een gewone, en een onder en overbelichte foto. Ik heb opnamen als hdr gemaakt met sluitertijden van minuten en minuten...de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is een aanvulling, en geen oplossing om slechte foto`s goed te maken. Bij zeer lastige contrasten, kan hdr wel degelijk een uitkomst bieden maar je camera door en door kennen, weten wat sluitertijden,diafragma`s,onder en overbelichten en dat soort dingen doen, dat is wel een goede basis voor nog mooiere foto`s ( en hdr`s). Veel succes met het maken van hdr foto`s! Probeer ook eens een filter te gebruiken zoals een ND grad filter. daar kun je mooi water mee sluieren! heb je nog vragen?..neem dan even contact met mij op via het Mailformulier

Ga naar Top