Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop    Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Foto Bewerken Photoshop   
Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips    M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop

Foto`s verkleinen met Photoshop:

Als je een eigen site hebt of je wilt je foto`s posten in bijvoorbeeld een forum, dan moet je vaak je foto aanpassen naar een bepaalde afbeeldingsgrootte. Op deze pagina staat hoe je dat kunt doen, op zo`n manier dat de foto kwalitatief goed blijft.

Open Photoshop

kies: BESTAND/ OPENEN/ kies de foto die je wilt gebruiken

maak een copie van het origineel door (bijvoorbeeld) het volgende te doen ( werk nooit met je origineel!):

AFBEELDING/DUPLICEREN en geef de nieuwe foto liefst even een andere naam en druk op OK. Je kunt nu het origineel sluiten en werkt vanaf nu met een copie van het origineel.

Daarna gaan we de foto verkleinen naar de gewenste grote in pixels (formaat), in dit geval 600x450 pixels:

kies AFBEELDING/ AFBEELDINGSGROOTTE
tik bij breedte de breedte die je in pixels wilt (in dit geval 600)
tik bij hoogte de hoogte die je in pixels wilt (in dit geval 450)
Zorg dat "stijlen schalen" en "verhouding behouden" aangevinkt staat, dan vervormt je foto niet. (Bij nieuwe versies van photoshop staat trouwens: nieuwe pixels berekenen (aangevinkt) op bicubisch scherper. Op het radartje klikken zorgt voor stijlen schalen of niet schalen). Photoshop kiest dan bij de eerste waarde, automatisch de andere waarde erbij. Wil je niet automatisch dat photoshop de juiste verhoudingen kiest,wat soms kan, dan kun je de 2 vinkjes weghalen en ben je vrij in het te kiezen formaat, dit is dus bij de oudere versies van photoshop! (let wel op dat hierdoor dus vertekening van de verhoudingen ontstaat)

Wat ook kan, en wat ik zelf heel vaak gebruik, is gelijk de "crop-tool" gebruiken om het formaat aan te passen, dat is dit teken # (ongeveer), je vind deze links in je menu, klik deze aan, en tik bovenin het schermpje breedte 600px, en hoogte 450px, en bij nieuwe versies geef je gelijk een DPI aan van 72. Nu kun je een uitsnede (dit heet croppen) maken en heb je gelijk de foto in het juiste formaat met de compositie die je wenst! Plaats je onderwerp niet teveel in het midden, maar juist wat meer aan de ene of andere kant, dat is vaak ( niet altijd) mooier.

Doe alle fotobewerkingen zoals je die normaal ook doet: uitsnede maken (croppen), histogram (levels/niveaus),verscherpen(unsharp mask),contrast enz, of sla dit over als je niets wilt bewerken. Let op, verscherpen doe je als allerlaatste bewerking! (en altijd met UNSHARP MASK, of bijvoorbeeld een goede plugin, nooit met verscherpen of meer verscherpen!)

Daarna kun je de foto eventueel nog wat "comprimeren" (verkleinen in kb`s/grote bestand). Als je een eigen site hebt met foto`s, bijvoorbeeld een weblog, doe je hier de bezoekers met een wat minder snelle verbinding een groot plezier mee! Ook zorgt het ervoor dat je pagina snel blijft, en niet blijft "hangen" of niet compleet laadt. Ook als je een foto wilt meesturen in een mailtje, is dit voor de ontvanger heel erg prettig! (snelle ontvangst)

het comprimeren (verkleinen in grote) van een foto doe je als volgt:

BESTAND/ kies OPSLAAN VOOR WEB

Speel wat met de kwaliteit (rechts in het venster), en verklein je foto zo dat deze er nog goed uitziet in het voorbeeldschermpje.
Bekijk de foto altijd op 100% of deze er nog goed uitziet! Gebruik nooit een standaardwaarde, iedere foto is anders en een foto met veel kleuren moet je wat groter opslaan dan een foto met weinig kleur!

druk op opslaan, en kies de map waar je de foto op je computer wilt opslaan.
je kunt nu je foto sluiten.
Bedenk: liever een iets te groot bestand dan een foto waar de kwaliteit zwaar van achteruit is gegaan door het verkleinen!
Als je zoals ik kleine thumbnails wilt gebruiken om een grotere foto te openen, is er een heel handig gratis programmaatje op het net te vinden, genaamd "Easy Thumbnails". even met google zoeken en je vindt het direct.

Ga naar Top