center>    
Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop   
Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips   
M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop


De nieuwe website staat online! Je vindt de nieuwe website hier: raymsfotosite.nl.


Handige en eenvoudige tips voor betere foto`s!:

Dit is een algemene pagina met tips om snel wat betere foto`s te verkrijgen. We gaan het hebben over onderbelichten en overbelichten, compositie, witbalans en kleurzweem, diafragma enzovoort. Kortom hoe speel je in op de omstandigheden en haal je het maximale uit je camera op elk moment.

Scherpstellen: autofocus, of handmatig?

De combinatie van je camera met lens heeft vaak een afwijking. Dit noem je front of back focus. Dan ligt de scherpte dus net voor, of net achter het onderwerp waar je op scherp gesteld hebt. Je hebt speciale kaarten om dit (zelf) te testen. Je gaat dan aan de gang met de zogenaamde micro adjustment. Eigenlijk niets meer of minder dan dat je in je camera zet, welke afwijking een lens op je camera heeft. Dit noem je je lenzen calibreren. Je kunt dit ook laten doen, bijvoorbeeld bij een fotozaak of bij Chipclean. Ik stel waar dat kan handmatig scherp. Ik zet mijn lens op handmatige focus en zoom in met de liveview. Voordeel hiervan is ook nog eens dat je spiegel niet "klapt". Nu kun je perfect scherpstellen waar jij dat wilt. Bij dieren of bewegende onderwerpen spreekt het vanzelf dat je altijd je auto focus gebruikt. Bij stilstaande onderwerpen zoals gebouwen of landschappen, stel je best handmatig zelf scherp.

Wanneer belicht je onder, en wanneer belicht je over?:

Overbelichten doe je in ieder geval bij opnamen tegen de zon/licht in. Je wil ook details in je schaduwen namelijk dus je belicht wat over. Ik belicht soms 1/3 - 2/3 stop onder, wanneer dit een toegevoegde waarde heeft. Onderbelichten levert je een kortere sluitertijd op die je soms goed kunt gebruiken. Bij hele zonnige dagen met knalhard licht kun je soms best ook ietsje onder belichten. Soms is het slim om daarna even de foto en het histogram te bekijken op het schermpje van je camera. Onder en overbelichten met je camera, doe je door je EV meter te veranderen. Sla er eventueel even je handleiding op na. Een onderbelichte foto oplichten geeft overigens snel ruis, dus kies zorgvuldig je instellingen.

Compositie

Plaats je onderwerp niet helemaal in het midden van de foto, en sluit ze niet op. Geef je onderwerp wat "kijkruimte", dat kijkt veel prettiger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gulden snede.

Iso-waarde en sluitertijd:

Gebruik een zo laag mogelijke iso-waarde, waar het kan. Dit geldt naruurlijk niet voor bewegende onderwerpen, maar probeer wel veel ruis te vermijden. Een vuistregel voor foto`s uit de hand is: Op 100mm heb je minimaal 1/100s nodig, bij 400mm minimaal 1/400s enzovoort. Maar dan hebben we het toch al snel over een behoorlijk vaste hand. Heb je de mogelijkheid: Gebruik een statief en/of een afstandbediening of een draadontspanner, of de timer op je camera!

Flits-trucje:

Als je geen externe flitser hebt, moet je een beetje creatief zijn. De flitser op je camera flitst namelijk vaak erg hard, ook al zet je hem heel laag. Een stukje A4 voor je flitser, of zo`n oud fotorol doosje ( maar dan in het wit) en daar een sleuf in maken en op je flitser zetten, geeft vaak al een veel beter resultaat!

Witbalans:

Ik schiet in raw, dus dan maakt het minder uit, al blijft het belangrijk om de juiste witbalans te kiezen. Schiet je in jpeg, dan is het noodzakelijk om de juiste witbalans te kiezen, anders is je foto (zo goed als) verpest. Ik gebruik er eigenlijk maar een paar: De automatische witbalans, kunstlicht voor avondfoto`s, of ik zet de witbalans op Kelvin, en kijk via mijn liveview naar het resultaat wat dat gaat geven. Bewolkt en dat soort standen gebruik ik niet. De kleuren worden er niet beter op, en vaak krijg je een oranje kleurzweem. Handig hulpmiddel kan een grijskaart zijn soms.

Overzichtje:

Ga in raw schieten. Ben je nog wat angstig, schiet dan in het begin in raw čn jpeg!
Stilstaande onderwerpen: Gebruik een lage isowaarde (stel scherp met je liveview met je lens op manuele focus).
Bewegende onderwerpen: Laag F-nummer, zet je iso waarde zo dat je minimaal (!) 1/1000s of nog korter hebt.
Gebruik waar mogelijk een statief of een monopod, en een afstandsbediening of de timer op je camera.
Calibreer je lenzen of laat dit doen. Op deze manier heb je geen last van front of backfocus.
Ga zo snel mogelijk over op de A-stand, en zorg daarna dat je weet hoe de M-stand werkt.
Gebruik de juiste witbalans. Schiet je s`avonds verlichte gebouwen?... zet je witbalans dan op kunstlicht!

Ga naar Top