Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop    Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Foto Bewerken Photoshop   
Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips    M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop

>>>>>Terug naar naar pagina 1<<<<<

Uitleg foto`s bewerken: van begin tot eind stap voor stap uitgelegd, deel 2


Dit was de onbewerkte foto waar we mee begonnen.

Op de vorige pagina hebben we een copie van het origineel gemaakt om mee te werken,het formaat aangepast,het histogram geoptimaliseerd, de kleuren en het contrast aangepast en de belichting geoptimaliseerd. Is er nog meer, jazeker. We gaan de foto nog verscherpen, indien nodig ruis uit de achtergrond halen, en we benoemen wat dingen die je ook nog zhandig zouden kunnen zijn zoals doordrukken,tegenhouden, selectieve kleuren enz. Gebruik wat echt nodig is, maar er geen circus van, een mooi resultaat dat is het enige waar we op uit zijn.


Een foto verscherpen:
Heel belangrijk is de scherpte van je foto. Verscherping is iets waar veel mensen mee worstelen: Of ze doen het niet, of ze verscherpen veel te veel. Voor we beginnen moet je een paar dingen weten, kijk goed naar het plaatje. Ik verscherp nooit (!) mijn hele foto, maar maak een selectie van wat ik verscherpen wil, dmv de lasso-tool. Ik wil namelijk geen verscherpte achtergrond met ruis erin! Als je de lasso-tool selecteerd, krijg je boven 4 vierkantjes,de middelste 2 gebruiken wij. Het 2e vierkantje is toevoegen aan je selectie,die daarnaast verwijderen uit je selectie. De feather oftwel doezelaar is hoe gevoelig de selectie moet zijn. Hoe lager het getal,hoe precieser de selectie is,hoe hoger hoe minder precies de selectie maar worden de overgangen ook gelijdelijker! Selecteer je onderwerp met de lasso-tool,zorg dat je binnen je onderwerp blijft,net binnen de randen dus! Je kunt ook stukken in etappes erbij selecteren (2e vierkantje).


We hebben nu als voorbeeld de gehele vlieg geselecteerd ( denk eraan dat je eventueel flink in kunt zoomen bij het maken van de selectie!). Van die selectie gaan we een nieuwe laag maken!. Dit is heel makkelijk! Doe het volgende achter elkaar in het menu bovenaan:Aanpassen/Kopieeren en gelijk daar achteraan Aanpassen/plakken. Je ziet nu rechts onder, dat de selectie van de vlieg in een nieuwe laag staat, zo simpel is het! Nu gaan we dus enkel de vlieg verscherpen, en blijft de rest van de foto zoals hij is. Je bepaalt dus zelf wat verscherpt moet worden, en belangrijker nog: wat niet!! Verscherpen is namelijk ook niet zaligmakend, het veroorzaakt bijvoorbeeld ook meer beeldruis.


De selectie verscherpen:
Als je het goed gedaan hebt zie je dus rechts in je scherm de nieuwe laag staan. In deze laag staat de selectie van de vlieg, die we nu kunnen gaan verscherpen. De rest van de foto laten we dus ongemoeid! Je kunt het dus selectief verscherpen noemen. Ga nu naar Filter/Verscherpen/Onscherp masker en verscherp je foto. Instellingen die je zou kunnen gebruiken: Hoeveelheid:75,Radius 0.9, tegenhouden 0 of 1 (soms hoger),probeer je eigen waarden te vinden! Je kunt ook meerdere keren verscherpen, beter 2x een beetje (lagere waarden dus) dan 1 x heel veel. Ben je klaar, doe dan Laag/Laag samenvoegen! Zoek ook eens naar plugins, daar zitten hele goede tussen, ikzelf gebruik altijd een plugin, maar die ik op mijn eigen manier gebruik en niet zoals hij feitelijk bedoeld was.(wellicht dat dat mijn geheim van de smid dan is)


Achtergrond vervagen:
Wat we ook kunnen doen bij een foto als dit, is de achtergrond wat gladder maken, oftewel iets Vervagen. We nemen weer de lasso-tool, maar zetten nu de doezelaar op 4 of 5. Dit houd niets anders in dan dat de overgangen van een bewerking geleidelijker worden. Ga nu om je onderwerp heen, zonder deze te raken of al te dichtbij te komen (zie plaatje). We gaan dit weer in een nieuwe laag plaatsen, dus Aanpassen/Kopieeren en gelijk daar achteraan Aanpassen/plakken. De geselecteerde achtergrond staat er nu als een nieuwe laag. Bekijk je foto regelmatig op 100% als je een bewerking doet (Bekijken/actuele pixels)(Engels:view/actual pixels). We gaan nu naar Filter/vervagen/Gaussiaans vervagen (Engels: Filter/Blur/Gaussian blur). Radius ergens tussen de 4 en de 5 zetten, dat werkt meestal prima (probeer zelf even uit). En als laatste weerLaag/Laag samenvoegen. Je kunt in het menu links, als je op de "druppel" klikt (even langer ingedrukt houden), ook nog zelf dingen vervagen (verkort kiezen d.m.v R). Deze stap is overigens niet voor iedere foto geschikt, er moet wel al een enigzins vervaagde achtergrond aanwezig zijn in je foto natuurlijk (ofwel DOF dus)

Origineel
Bewerkt

Het Uiteindelijke Resultaat:
Een mooie verbetering, een scherpere foto met mooiere kleuren en een mooie vage achtergrond, we zijn dus klaar nu! Het origineel is vlak van kleur,onze bewerking lekker vol van kleur. Het resultaat verschilt natuurlijk per foto,bij de ene foto bewerk je een stuk minder, bij de ander doe je nog meer bewerkingen. Zorg ervoor dat de foto waar je mee begint al zo goed mogelijk genomen is! Maar dat doordrukken,tegenhouden en die andere dingen dan? Die komen nu,dat zijn extra`s en ook echt niet bij iedere foto nodig. Het kan wat toevoegen, of niet, probeer en kom erachter. Ps: het kader maken vind je bij de tips ook weer terug,dus dat leg ik niet hier nogmaals uit. Nogmaals: bekijk je foto regelmatig op 100%, alleen dan kun je zien of je bewerkingen mooi/goed zijn!


Overige Mogelijkheden: Doordrukken en tegenhouden:
Een extra optie is Doordrukken en Tegenhouden. Doordrukken is niets anders eigenlijk als donkerder maken, tegenhouden is niets anders als oplichten. Je kunt hiermee accenten leggen in je foto, maar ook overbelichte en/of donkere delen in je foto aanpakken. Houd je muis even wat langer ingedrukt op het handje in het menu, dan verschijnen deze opties (spons optie laat ik even buiten beschouwing hier). Met de opties bovenin de balk, kun je selecteren wat je aan wilt pakken en hoe extreem het moet gebeuren. Je kunt zelfs het volgende doen: Afbeelding/Afbeelding Toepassen, en daar kleuren Doordrukken kiezen op bijvoorbeeld 6 of 8%. Je zet nu als het ware alle kleuren wat aan (maar ook wordt je afbeelding wat donkerder) Handige opties,die een leuk resultaat geven en je in sommige situaties kunnen helpen. Deze laatste optie gebruik ik regelmatig.

Overige Mogelijkheden: Kleuren Aanpassen:
Soms wil je wel eens een bepaalde kleur aanpassen,en de rest van de kleuren zo laten...dat kan. n manier is die van Selectieve kleuren, ga naar Afbeelding/Aanpassen/Selectieve kleuren je kunt daar per kleur wat accenten aanbrengen. Een andere optie kan ook, met name handig als je een beetje last hebt van een kleurzweem bijvoorbeeld over je foto. Dat is Afbeelding/Aanpassen/Kleurbalans Ook hier weer met mate,en ook niet allemaal door elkaar gebruiken,bedenk van te voren welke bewerking je wilt doen, en probeer daarbij de beste keuze in te schatten.

Tot zover deze twee pagina`s over het bewerken van foto`s. Het lijkt heel erg veel tekst, maar als je ermee aan de slag gaat, zul je merken dat het allemaal niet zo moeilijk is. Nog 1 kleine aanvulling, let op hoe je je foto`s opslaat: Voor het web sla je ze zo klein mogelijk (gecomprimeerd) op ,maar zo dat ze nog mooi zijn en geen kwaliteitsverlies vertonen. Foto`s die je van plan bent af te drukken, sla je op d.m.v "save as/opslaan als" op, op 100% kwaliteit, ook hierover vind je uitleg terug op de index van de fotografietips!! Het is een aardige basis zo wat mooie resultaten geeft bovenstaande uitleg, en op een gegeven moment ken je al deze dingen en de daarbij bijbehorende instellingen uit je hoofd. Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer mogelijkheden in Photoshop: Maskers,Akties,Blenden van foto`s,een HDR foto maken, en noem maar op er zijn er maar weinig die alles weten. Ook zijn er veel meer wegen die naar Rome lijden. Mocht er echt een fout in staan, dan hoor ik het graag. Heb je op een gegeven moment je weg gevonden, probeer dan eens iedere bewerking in een nieuwe laag te maken/doen, als hij dan niet bevalt kun je die bewerking gewoon ongedaan maken door gewoon die laag te verwijderen. Maar voor nu voldoet dit prima zo, sterker nog ik doe het nog steeds zo. Zit er dan nog ruis in je achtergrond, dan is de foto misschien toch niet zo geweldig als je zelf dacht.. Nog 1 laatste tip: probeer programma`s als Neat-Image te vermijden. Je weet nu hoe je het tooltje vervagen gebruikt, en dus ook ruis uit de achtergrond weg kunt halen. Let ook op de "Shortcuts" die bij de verschillende mogelijkheden staan, dit werkt nog sneller natuurlijk! De optie Afbeelding/Aanpassen/schaduw/hooglichten heb ik met opzet weggelaten, een handige optie maar die je echt alleen moet gebruiken als geen enkele andere optie meer uitkomst brengt, je helpt hier namelijk ook heel snel je foto mee om zeep als je niet oppast.

>>>>>Terug naar naar pagina 1<<<<<

Ga naar Top