Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop    Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Foto Bewerken Photoshop   
Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips    M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop

>>>>>Ga verder naar pagina 2<<<<<

Uitleg foto`s bewerken: van begin tot eind stap voor stap uitgelegd,pagina1.


De onbewerkte foto waar we mee gaan beginnen.

Hoe bewerk je een foto zodat hij mooier wordt? Daar zijn heel veel manieren voor, hieronder staat een uitgebreide uitleg. Uitgangspunt is dat de foto er beter van wordt, en dat een foto in de basis al goed moet zijn,we kunnen bewerken maar niet toveren,een slechte foto blijft slecht uiteraard. De uitleg is bedoeld voor mensen met Photoshop maar bijna alle bewerkingen kun je ook in Paint Shop Pro uitvoeren. Ik kan het heel ingewikkeld maken en zeggen dat je iedere bewerking in een nieuwe laag moet maken,zodat je die weer kunt verwijderen later enz..dat doe ik niet. Ik geef simpele stappen/mogelijkheden, zodat zelfs een leek het begrijpt. Later als je er dan meer in thuis bent, kun je dingen dan slimmer,beter of zelfs anders doen. Er zijn uiteraard meer wegen die naar Rome leiden..


Eerst een kopie maken:
We beginnen door een kopie van het origineel te maken, we werken nooit maar dan ook nooit met het origineel! Ga naar Afbeelding/Dupliceren en geef de foto een andere naam, bijvoorbeeld Vlieg. Je hebt nu 2 afbeeldingen open staan. Sluit het origineel, en we werken vanaf nu alleen nog maar met een kopie, zodat er niets met het origineel meer fout kan gaan, wel zo veilig idee lijkt me zo!


Formaat foto aanpassen:
Eerst gaan we het formaat van de foto aanpassen (indien nodig,anders deze stappen overslaan uiteraard!). Bijvoorbeeld nodig als je foto`s op een website of op een forum wilt plaatsen. Er zijn eigenlijk 2 manieren: Allereerst zoals op deze afbeelding, je gaat naar Afbeelding en dan naar Afbeeldingsgroote..


Vervolgens tik je bij de lengte of de breedte het gewenste formaat in. Als je ervoor zorgt dat verhoudingen behouden aangevinkt staat , blijven je foto-maten/verhoudingen intact,niet geheel onbelangrijk! De 2e manier is dit met de crop-tool te doen (uitsnijden). Dit gebruik je als je buiten het formaat ook de compositie van de foto aan wilt passen. Selecteer in het menu links het croptooltje en tik daarna bovenin de formaten die je hebben wilt, sleep met het tooltje over de foto tot de gewenste uitsnede , en doe daarna Afbeelding/Uitsnijden. In dit geval kiezen we voor de eerste optie verkleinen tot 640x480 pixels via Afbeelding/Afbeeldingsgroote.. Nu heb je dus een afbeelding van kleiner formaat. Je kunt uiteraard ieder gewenst formaat kiezen, mits je foto dat toestaat qua pixels. Het is overigens vanaf hier wel handig om de foto op werkelijke grote te gaan bekijken. Boven in het menu vindt je Bekijken/Werkelijke pixels. Het spreekt voor zich als je de foto niet in formaat aan wilt passen, je deze stappen overslaat!

Het Histogram aanpassen:Nu gaan we beginnen met de foto echt te bewerken. We beginnen altijd met het Histogram van de foto te optimaliseren, dit noemen we ook wel Levels. We gaan naar afbeelding/aanpassen/histogram. Ik kan nu een heel ingewikkeld verhaal gaan vertellen, maar dat ga ik je besparen. Wat je moet weten is dat we met deze handeling een eerste poging gaan doen om de belichting en de kleuren van de foto te optimaliseren. Hoe je het histogram aan kunt passen, ga ik je nu vertellen. We gaan het proberen begrijpelijk uit te leggen. In de figuur hieronder zie je allemaal "bergen" met daaronder 3 driehoekjes. Links zie je een donker driehoekje daar zitten de donkere partijen van je foto, rechts een licht driehoekje, aan die kant zitten de lichte partijen van je foto, het middelste driehoekje laten we even voor wat het is voor nu.

Simpel gezegd, gaan we nu het zwarte driehoekje naar rechts schuiven tot aan de rand van de "bergen". Hetzelfde doen we met het lichte driehoekje, die schuiven we naar links toe, ook weer tot aan het begin van de "bergen". Je hebt nu de belichting van de foto geoptimaliseerd. Je kunt ook hetzelfde met de kleuren rood,groen en blauw doen (kleuren optimaiseren). Het werkt weer hetzelfde met de driehoekjes. Er zijn altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld zonsondergangen. Volg je gevoel, kijk wat er gebeurt,kijk naar de kleuren en belichting, ik pas zelf vaak de 3 kleuren per kleur aan. Vind je het mooier om de driehoekjes verder of minder ver naar de bergen te schuiven?, gewoon doen! Je kunt altijd later weer aanpassingen maken. De 3 pipetjes die je ziet hebben ook een hele handige werking, je kunt hiermee de witte,zwarte en grijze delen aanwijzen/aangeven in je foto. Experimenteer daar later maar eens mee. Niet tevreden over wat je gedaan hebt? Doe Aanpassen/stap terug en het is weer ongedaan gemaakt!


De Kleuren en verzadiging aanpassen:
Na het "vervelende en ingewikkelde histogram" wordt het leuk en veel minder lastig ook. Welke aanpassing je ook doet, blijf goed kijken wat het met je foto doet! We gaan nu verder werken aan de kleuren en de verzadiging van die kleuren. Ga naar Afbeelding/aanpassen/kleur/verzadiging.Op naar het volgende plaatje hieronder voor de uitleg.


Hoe werkt het?
De werking is eigenlijk heel simpel. Als je de bovenste optie kiest, wat bij mij master heet, en daarvan de verzadiging opschroeft, zie je dat alle kleuren meer verzadigd worden. Je kunt ook per kleur een aanpassing doen, of een combinatie van beiden. Je kunt bijvoorbeeld alle kleuren meer verzadiging geven, en alleen het geel weer wat terugschroeven of willekeurig elke andere kleur. Blijf goed kijken naar je foto wat er gebeurt, we willen dat de foto verbeterd uiteraard, en niet dat deze helemaal suf bewerkt wordt en lelijker wordt. Ook hier kun je simpel een gedane bewerking weer ongedaan maken door aanpassen/ stap terug te doen. Overigens zie je dat je ook nog schuifjes hebt om de kleuren lichter te maken of de kleur te veranderen. Ik raad je aan dat niet hier te doen, dat komt later nog aan bod.


Contrast aanpassen:
Nu we de kleuren al een beetje opgepept hebben,gaan we bekijken of de foto misschien nog wat extra contrast nodig heeft. Wat is het juiste contrast: Als het wit ook echt wit is, het zwart mooi zwart is en het grijs in je foto grijs is. Contrastverhoging kan wel ruis in je foto geven, dus houdt in de gaten dat het mooi blijft. Ga naar Afbeelding/aanpassen/helderheid/contrast. Sleep het schuifje contrast wat naar rechts (kijk wat er gebeurd),overdrijf het niet, want dan laat je de zwarte delen van je foto helemaal dichtlopen en het wit wordt dan overbelicht. Normaal is een aanpassing van +1 tot +4 meer dan genoeg. Helderheid verhogen doe ik eigenlijk bijna nooit,dat doe ik liever bij de Curves(kanalen), dat wordt de volgende stap.


Curves/Kanalen aanpassen:
Vervolgens gaan we de Curves ofwel Kanalen aanpassen. Ga naar Afbeelding/aanpassen/Kanalen. Je kunt hiermee de belichting verder optimaliseren en het bereik aanpassen van de lichte tinten, de grijswaarden en de donkere tinten. Als je naar curves gaat zie je een lijn lopen. Ik pak die lijn meestal op 3 punten. Als je de lijn op 3 punten iets naar beneden trekt, zie je je foto donkerder worden. Trek je de lijn naar boven dan wordt je foto lichter. Deze functie kan heel subtiel werken, gebruik m dus ook subtiel en let op het resultaat dat het natuurlijk blijft! Op 1 punt aanpassen kan uiteraard ook. Per kleur aanpassen kan ook, maar zou ik niet doen hier. Bedenk: alle bewerkingen die we doen moeten de foto mooier maken, niet om zeep helpen! De pipetjes bij de curves zijn ook heel handig, kijk daar in een later stadium maar eens naar, hiermee kun je zwart,grijs en wit in je foto bepalen.

>>>>>Ga verder naar pagina 2<<<<<

Ga naar Top