Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop    Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Foto Bewerken Photoshop   
Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips    M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop


Hoe maak je een border/kader (rand) als deze om je foto?

Het maken van een border om je foto:
In dit geval gaat het even niet om de foto van Jane, maar om de border die er omheen is gemaakt. Hoe maak je dat nu,zo`n rand om je foto heen? Het is eigenlijk makkelijker dan je denkt in Photoshop. Even op deze foto toegespitst: Verklein je foto als eerste, in dit voorbeeld naar een groote van 640x480 pixels. Daarna doe je alle bewerkingen die je op je foto los wilt laten, met natuurlijk het verscherpen als laatste! .
Nu gaan we beginnen met de border om de foto te maken. Stel dat je het exact hetzelfde wilt als bij dit voorbeeld. Je ziet een dun randje om de foto, dan een witte rand, en natuurlijk alle gegevens die hier in de border staan.
Waar begin je mee?

We beginnen met het selecteren van de foto, dus selecteren / alles.
Daarna ga je naar aanpassen / rand ( ik heb een engelse versie waarin dit stroke genoemd wordt )
In dit voorbeeld maken we een randje ter grote van 1 pixel, dus zet de waarde op n pixel. Het mooiste is het als je een randkleur kiest, die ook terugkomt in je foto. Dit doe je door op het kleurenvakje te klikken, en daarna op je foto te klikken op de kleur die je de border zou willen geven, in dit geval pak ik een bruine kleur uit de foto. Ik gebruik in dit geval de optie om de rand binnenin de foto te houden, die vink ik dus aan, en druk daarna op ok. Nu ga je weer naar selecteren, en je drukt op deselecteren. Je ziet nu een mooi randje om je foto heen, in de kleur die je net gekozen hebt.
Nu gaan we verder met de border, in dit geval de witte rand die daarna komt, maar dit kun je in iedere willekeurige kleur maken die je wilt.
Al mijn foto`s van dit formaat, hebben een groote van 684x524 pixels. Je kunt natuurlijk iedere willekeurig formaat kiezen, maar we nemen nu even dezelfde afmeting om het makkelijk te houden.
Ga naar afbeelding / canvasgroote, en tik in het bovenste vakje 684 in, en in het onderste vakje 524. Nu kiezen we de kleur, in dit geval wit, en drukken op ok. Je ziet nu een mooie witte rand om je foto heen, en je hebt nu een mooie border om je foto heen. Wil je daar weer een rand omheen hebben, dan moet je de 1e stap even herhalen (aanpassen / rand, kleur kiezen en ok)
Nu hoeven we alleen nog even de teksten in de border te plaatsen, en dat doen we met de text-tool links in het menu (de grote T). Ik begin met de letters die onderop de border staan.
Je kunt ieder lettertype kiezen die je wilt bovenin het menu, maar ik gebruik voor dit lettertype Vivaldi, met een lettergrote van 15 pixels. We drukken bovenin het menu even op links uitlijnen, en klikken links in de border, gelijk aan het begin van de foto. Als je daar je text neergezet hebt, klik je op de move-tool (in het linkermenu, het pijltje met verplaats-teken aan de rechterkant). Nu willen we onderop rechts de tekst neerzetten,gemakshalve nemen we hetzelfde fonttype en dezelfde grote. Klik rechts in de border,weer gelijk aan het begin van de foto. Nadat je daar geklikt hebt (!) klikken we op rechts uitlijnen, niet eerder want anders verschuift je andere tekst weer! Je zet je tekst er neer, en je drukt weer op de move-tool. Nu hebben we onderaan in de border de tekst die we hebben wilden. Door deze acties heb je een extra laag gekregen, die gaan we even met laag / laag samenvoegen tot 1 laag maken (bovenin het menu te vinden)

Nu gaan we de tekst bovenin de border plaatsen. Bij mijn foto`s zie je daar de exif-gegevens staan. Als je dat ook wilt, kun je ze op 2 manieren opzoeken:
Bestand/ bestands info, en je kunt zo je fotogegevens even opschrijven. Je kunt het ook eerder doen, bijvoorbeeld in Windows al. Klik met je rechtermuis op je foto en druk op eigenschappen. Daarna druk je op het tabje samenvatting en drukt op geavanceerd. Nu zie je al je fotogegevens, en je kunt noteren wat je vermelden wilt.
Klik weer op de text-tool,en klik bovenin je border ter hoogte van het begin van je foto. selecteer welk lettertype en lettergrote je wilt hebben. In dit geval heb ik gekozen voor arial met een lettergrote van 10 pixels, let even op dat je weer drukt op links uitlijnen. Nu tik je je tekst daar weer in, en drukt daarna weer op de move-tool. Je hebt nu een foto met een mooi bordertje eromheen met je eigen teksten erin. Check nog even bij laag / laag samenvoegen of de foto nog uit n laag bestaat, waarschijnlijk wel als het goed is maar anders even samenvoegen. Nu kun je je foto opslaan, natuurlijk op de juiste manier zoals ik onder de fotografie-tips heb staan. Bovenstaande is op min of meer dezelfde manier in Paint Shop pro te doen trouwens. Let erop dat je even bijhoudt welke fonts en fontgrote je gebruikt hebt en de maat van je foto. Je wilt uniformiteit, en op deze manier kun je bij je andere foto`s exact hetzelfde kader maken met dezelfde lettertypes. Als je het voor een site gebruikt, remt het ook mensen af met wat minder eerlijke bedoelingen, als is het natuurlijk zo weg te croppen. Maar dat is met alles, als iemand echt kwaad wil, dan kun je hem niet tegenhouden, enkel door je foto`s niet op het internet te plaatsen!

Ga naar Top