center>    
Home    Hdr maken in Lightroom    Perspectief aanpassen Photoshop    Uitleg Maskers Photoshop    32bit Hdr Maken in Photoshop   
Raw Foto Bewerken    Macrofotografie Tips    Hdr Maken in Photomatix    Algemene Fotografie Tips   
M-stand Uitleg    Av-stand Uitleg    Portretfoto Bewerken    Verkleinen foto in Photoshop    Rand om foto maken in Photoshop


De nieuwe website staat online! Je vindt de nieuwe website hier: raymsfotosite.nl.


Het maken van een border om je foto:
Misschien is het een beetje een gedateerd iets: een border, een kader c.q een rand om je foto. Tegenwoordig zijn er ook programma`s die het voor je doen, nog makkelijker misschien. Ik ga je in ieder geval laten zien, hoe je het kunt doen. Een voordeel kan zijn, dat je foto minder vaak "geleend" wordt door anderen, zonder jouw toestemming. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een logo in je foto zetten. Hieronder zie je dezelfde foto, 1 met een kader er omheen, en dezelfde foto zonder kader zodat je zelf kunt beslissen wat jij mooi vindt.


Een foto met border om de foto.


Dezelfde foto zonder border er omheen.

Uiteraard maak je pas een border om je foto als je foto helemaal bewerkt (klaar) is. Bedenk van te voren alvast hoe groot je je rand om je foto wilt hebben en welke kleur rand je de foto wilt geven. Stel dat wij een rand willen hebben van 40 pixels, zoals de border om de bovenste foto, en de foto uiteindelijk 1000 pixels breed willen hebben.

Open je foto in photoshop en ga naar: "afbeelding/afbeeldingsgrootte". Verander als eerste de "resolutie in 72"! ( voor het internet). Daarna tik je bovenin bij "Breedte": 960 pixels in. ( de breedte van 1000pixels -40 pixels van je border!). De hoogte veranderd nu automatisch in 640 pixels ( soms een ander getal als je een andere verhouding dan 3:2 hebt), en druk op ok. Doe nu eerst even in photoshop: "weergave / 100%". Nu gaan we aan de rand om je foto werken. Wil je nog een dun randje om je foto van zeg 2 pixels in een andere kleur, dan doe je dit: Ga naar "afbeelding / canvasgrootte". Doe mij de breedte 2 pixels erbij, en bij de hoogte ook 2 pixels erbij. In mijn geval stond daar dus: Breedte 960 pixels en hoogte 640 pixels. (gaan we dus aanpassen in 962 x 642 pixels) Klik nu bij "canvas uitbreiding" op het witte vlakje, nu kun je een kleur uitkiezen. Je kunt met het pipetje in je foto op een kleur klikken, en dan die kleur wat donkerder kiezen bijvoorbeeld. In mijn geval, kies ik een iets donkerdere kleur blauw, en druk vervolgens 2x op "ok". Nu wil je de rest van je kader bijvoorbeeld wit of zwart hebben. We gaan weer naar "afbeelding / canvasgrootte" en doen er bij allebei nog 38 pixels bij. ( want we hadden al een randje van 2 pixels gedaan). Dus we vullen boven 1000 pixels in, en onder bij breedte 680 pixels. We klikken weer op het witte vakje naast "Kleur Canvasuitbreiding", en kiezen een kleur uit. Ik kies wit, maar je kunt iedere kleur kiezen die je wilt. Druk op ok", en je hebt een kader om je foto!

Je kunt nu nog tekst in je kader zetten, door links in het menu op het text-icoontje te klikken, een lettertype uit te zoeken,en in je kader te klikken. Aan het einde doe je dan "laag/ 1 laag maken". Wil je dit allemaal nog sneller doen, zou je zelfs kunnen overwegen er een "actie / handeling" van te maken. Nogmaals, misschien is een kader om je foto vandaag de dag wel een beetje gedateerd, maar doe gewoon lekker wat jij mooi vindt.

Zoals ik al bovenaan zei, er zijn ook programma`s die een border om je foto maken. Bordermaker is er 1 van. Wel een hele matig gemaakte site trouwens, de nederlandse site. Het programma is gratis trouwens. Ik zal er binnenkort eens een video van maken, zoals ik met veel van mijn nieuwe tutorials doe.

Ga naar Top