Home Contact Over mij Linkpartners Apparatuur Fotowedstrijden Foto Forums Fotosites


De nieuwe website staat online! Je vindt de nieuwe website hier: raymsfotosite.nl.


Hier vindt u een overzicht van de apparatuur waar ik mee fotografeer. Ik fotografeer sinds 2004, en iedere keer wanneer mogelijk, probeer ik mijn apparatuur een beetje te upgraden. Ook al kun je met goedkopere apparatuur ook prima foto`s nemen, een betere camera en betere lenzen helpen altijd. Hier in ieder geval de spullen waar ik mee fotografeer, en de ervaring die ik er mee heb opgedaan.

De Canon 5D Mark2 Fullframe camera Vanaf 2013 bezit ik een Canon 5D Mark2 naast mijn Canon 7D. De Canon 5Dmark 2 is in principe altijd mijn eerste keuze, vanwege de betere beeldkwaliteit. Enkel wanneer ik snelheid nodig heb, of meer millimeters, gebruik ik de Canon 7D. Ik zou mijn 5DMark 2 graag eens upgraden naar een 5DMark 3, of een Canon 6D Mark 2.

Groothoek lens Canon 17-40 MM L USM De lens die ik als groothoek gebruik is de Canon 17-40 mm F4 L USM. Zeker op full frame, is dit een uitstekende lens. De Canon 17-40 mm L Usm is scherp, heeft weinig vertekening en heel niet veel last van donkere hoeken. Er zal best nog eens een meer lichtgevoeligere lens bij komen trouwens.

Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 Sinds April 2017 gebruik ik de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 Telelens. Hiervoor gebruikte ik een Canon 70-200mm F2.8 L lens, met een extender ertussen. Aangezien ik daar niet tevreden over was, en meer millimeters wilde, heb ik de Tamron telelens aangeschaft. Voor en nadelen? ja, voor en nadelen zijn er zeker. Het mooie bereik van 150-600 millimeter is natuurlijk een groot pluspunt. Ook doet de stabilisatie, 3 mogelijkheden, goed zijn werk als het moet. Nadelen zijn er ook: De lens is niet heel snel, en zeker vliegbeelden vind ik erg lastig met deze lens. Ook een klein beetje softe beelden, maar dat is goed op te lossen met minimaal naverscherpen. Wil je meer en beter, dan kost het je een stuk meer uiteraard, dus voor nu ben ik er tevreden mee.

Canon EF 85mm f/1.8 USM Voor portretten en dat soort fotografie gebruik ik de Canon EF 85mm f/1.8 USM. gewoon een lens die snel is, en een prima scherpte heeft. Waarom deze lens en bijvoorbeeld niet de Canon 50mm F1.4?, deze Canon 85mm geeft mij een mooi bereik op de canon 5D Mark 2 full frame camera.

de Canon 100mm EF USM macro Voor macro gebruik ik de Canon 100mm EF F2.8 USM macrolens. Inderdaad, de oudere versie zonder IS. Ik fotografeer veel met statief en draadontspanner, dus de IS mis ik niet echt. Wel is de Canon 100mm macrolens mèt Is beter. Minder chromatische abberatie bijvoorbeeld. Ooit eens vervangen, maar het is een prima en snelle lens, dus hij voldoet prima. Ben je op zoek naar ene macrolens? Ik zou de Sigma 105mm F2.8 in ieder geval niet nemen, veel te veel hunten ( ongewenst in en uit zoomen).

Samyang 12mm F2.8 Fisheye Naast mijn gewone groothoek heb ik een Samyang 12mm F2,8 ED AS NCS Fisheye lens. Erg leuk in kleine ruimten. Die kom ik vaak tegen als ik ergens aan het urbexen ben. De lens is volledig manueel, zoals eigenlijk alle fisheye-lenzen. Je moet dus zelf het diafragma instellen, en handmatig scherpstellen. Voor mij is dit geen probleem. Lekker aan deze lens is dat de stand oneindig, ook echt scherp is, en ik in donkere ruimten dus niet zelf hoef te frutten met scherpstellen, maar dat ik de lens op oneindig zet en klaar ben. Wel gebruik ik er een plugin bij, Fisheye-Hemi, want ik wil niet alles rond hebben. Fisheye Hemi is de perfecte Photoshop-plugin, als je een Fisheye lens hebt.

Ga naar Top