Home Contact Over mij Linkpartners Apparatuur Fotowedstrijden Foto Forums Fotosites

Hier vindt u een overzicht van de apparatuur waar ik mee fotografeer. Uiteraard heb ik ook een statief (Sirui), draadontspanners en filters. Sinds kort ben ik van draaifilters overgestapt naar Hitech filters: een 10-stops, een 3-stops, en een grijsverloop filter. Als ik deze wat uitgebreider getest heb, zal ik op deze pagina mijn bevindingen over de Hitech filters neerzetten. Maar bedenk wel: het is degene achter de camera die de foto maakt, niet (alleen) de apparatuur. Al valt natuurlijk niet helemaal te ontkennen dat wat betere apparatuur nog wat betere resultaten geven (minder ruis, betere scherpte enzovoort)

De Canon 5D Mark2 Fullframe camera Vanaf Oktober 2013 bezit ik nu ook de Canon 5D Mark2 naast de Canon 7D. Erg goede camera moet ik zeggen. De Canon 5D Mark 2 is een fullframe camera en heeft 21,2 megapixels. De kwaliteit van de beelden is uitstekend, en doordat het fullframe is, heb je ook heel weinig last van beeldruis. Voor de snelheid moet je hem dan weer niet hebben, nog geen 4 beeldjes per seconde, maar daar heb ik m dan ook niet voor gekocht. De 5DMark2 gaat gebruikt worden voor de landschappen, portretten, de avondfoto`s en de hdr foto`s. Daar waar het kan, zal ik hem ook voor macro gebruiken. Voor alle andere dingen, zoals dieren en macro, of foto`s waar ik snelheid nodig heb, zal ik de Canon 7D blijven gebruiken. Wel is het zo als je eenmaal de 5DMark 2 in je handen gehad hebt, het moeilijk is om weer terug te gaan naar de 7D ( die echt niet slecht is!) Wat ik wel mis op de 5DMark2 is een waterpasje in de camera, maar goed, ik zet het raster aan in de camera, en dat werkt ook uitstekend.

Groothoek lens Canon 17-40 MM L USM De lens die ik ook als groothoeklens gebruik is de Canon 17-40 mm L USM lens. Ik vind het een uitstekende lens, zeker gezien het geld wat je er voor betaald. De Canon 17-40 mm L Usm is lekker scherp, en heeft weinig vertekening en niet heel veel last van donkere hoeken. Ok, het bereik is misschien wat mager, daarom heb ik de Canon 24-105 mm L IS USM erbij gekocht. Ik moet wel zeggen dat ik de Canon 17-40 mm L lens wat prettiger vind dan de Canon 24-105 mm L IS USM lens. Zoals je begrijpt gebruik ik beide lenzen op mijn fullframe Canon 5D Mark2.

Groothoeklens Canon 24-105 F4 L IS USM Sinds Januari 2014 heb ik de Canon 24-105 F4 L IS USM erbij aangeschaft. Dit omdat ik een wat groter bereik nodig had, naast de Canon 17-40 mm L Usm lens. De Canon 24-105 mm L IS USM heeft beeld stabilisatie, maar omdat ik bijna altijd vanaf statief werk, gebruik ik die eigenlijk nooit. Het bereik is prima, en de beelden zijn ook prima. Toch heb ik wel een paar aanmerkingen bij deze lens: Als ik handmatig scherp stel, met de liveview en de scherpstelring, zit ik er soms net wel eens een beetje naast. De scherpstelring is net wat minder nauwkeurig dan die van de Canon 17-40 mm L usm waar ik dat nooit bij heb. Dat vind ik eigenlijk wel een heel irritant iets. Wat ook vervelend is, ook al komt het niet vaak voor is dat als je de lens helemaal omhoog richt om iets te fotograferen, de lens langzaam weer in elkaar schuift. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je architectuur fotografeert. En dat vind ik eigenlijk wel het grootste minpunt van deze lens. Er is ook een Sigma 24-105 lens, en die heeft daar geen last van. Het blijft lastig een goede en toch betaalbare groothoek lens.

Canon telelens EF 70-200mm F2,8 L USM Als telelens gebruik ik de Canon EF 70-200mm F2,8 L USM (zonder stabilisatie). Een uitstekende telelens die lekker lichtsterk is. Aangezien ik zelden of nooit uit de hand fotografeer, was het voor mij geen must om de IS versie te kopen. Ik gebruik de lens vaak met een 2x converter, zodat ik op 140-400 mm uitkom. Gebruik ik geen extender, dan heb ik nog een hele mooie lichtsterke portretlens over, die je bijvoorbeeld prima voor straatfotografie kunt gebruiken. Dit is de reden dat ik voor deze combinatie gekozen heb boven de Canon 100-400 mm L lens, die ook prima is. Tsja, en ben ik ooit nog eens rijk, wellicht komt er dan ooit eens een prime lens voor in de plaats.......ooit...

de Canon 100mm EF USM macro De lens die ik gebruik om macrofoto`s te nemen is de Canon 100mm EF F2.8 USM macrolens (ook weer zonder IS). Als je voor het echte (macro) werk wilt gaan zul je moeten kiezen voor een specifieke macrolens. Ik ben er tevreden over, en ook hier mis ik eigenlijk geen IS, wat de L-versie dus wel heeft. Maar ik fotografeer dan ook 95% van de tijd vanaf statief met een draadontspanner. Ik moet wel zeggen dat de Canon 100 mm L IS USM lens, ng beter is, en dan met name dat deze lens helemaal geen chromatische abberatie vertoont. Ik zou nog wel eens de Canon MP-E65 erbij willen hebben, vergrotingen tot 5:1, lijkt me ook machtig mooi. Wil je ook een macrolens, dan zou ik er 1 aanraden tussen de 100 en de 150mm. Met minder millimeters moet je bijna in je onderwerp kruipen, met meer millimeters is een klein zuchtje wind bijna een orkaan.

Ga naar Top